Oedeemtherapie

Lymfoedeem

Door behandeling van kanker of na een trauma kan het lymfesysteem beschadigd zijn. Hierdoor raakt het lymfestelsel overbelast en ontstaat er lymfoedeem. Het vocht kan niet meer langs de normale weg worden afgevoerd.

Door middel van manuele lymfe drainage stimuleren en ondersteunen we het lymfestelsel, om weer de juiste richting op te gaan. Het is een zachte massagetechniek waarbij er een rekprikkel wordt gegeven aan de huid. Dit geeft weer indirect een rekprikkel aan het lymfestelsel om harder of anders te gaan werken. Na deze behandeling wordt het deel wat behandeld is ingezwachteld om het behaalde resultaat te ondersteunen en het vocht verder af te voeren. Na voldoende afname wordt er een therapeutische elastische kous(steunkous) aangemeten, om het resultaat te behouden. Op plaatsen waar we geen compressie(druk met zwachtelen) kunnen geven kan er gekozen worden voor lymftape. Dit is een speciale huidtape die erop gericht is het lymfestelsel te ondersteunen. Huidverzorging mag ook niet ontbreken bij de behandeling van lymfoedeem. Aangezien een huid met lymfoedeem vatbaar is voor infecties moet deze gaaf blijven. Er mogen geen wondjes ontstaan. De huid goed verzorgen is dus een belangrijke factor, want infecties kunnen het lymfoedeem verergeren. Door bewegen wordt het lymfesysteem geactiveerd en vormt een belangrijke onderdeel van de behandeling. Dit alles bij elkaar wordt complexe decongestieve therapie genoemd.(CDT).

20141010_161715Behandeling lymfoedeem

Lipo-lymfoedeem

Lipoedeem is een vet/vocht probleem, wat zich uit op de benen en armen. De vetcellen in het lichaam kunnen plaatselijk anders reageren en vergroten. Hierdoor kan het lymfestelsel in de verdrukking komen waardoor er een verminderde afvloed is van het lymfe. Vaak ontstaat er eerst een lipoedeem en als dit onbehandeld blijft kan er een lymfoedeem bij komen. Lipoedeem kan zich uiten rondom een hormonale verandering. U kunt hierbij denken aan: Puberteit, overgang of zwangerschap. De ziekte kan familiair aangelegd zijn en komt vaak voor bij vrouwen.

De klachten bij een lipoedeem kunnen zijn:

  • moe zwaar gevoel in de benen of armen
  • vervormingen van de benen of armen
  • snel blauwe plekken
  • druk pijnen
  • voeten blijven vrij en de vervorming begint abrupt vanaf de enkels.

Bij lipo-lymfoedeem bestaat de behandeling uit manuele lymfedrainage, zwachtelen, tapen en het aanmeten van een therapeutische kous.

Ook hierbij wordt er dus de complexe decongestieve therapie toegepast. Zie voor verdere informatie Lymfoedeem

Heeft u na deze informatie nog vragen? Bel gerust met de praktijk of mail naar novadermhuidtherapie@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s